zaterdag 29 maart 2008

Verstillend...


.....stromen ze jong geleerd toe op het oud vruchtende. Dat is het tekstgedeelte van mijn bijdrage aan de Bloesemimpressies 2008, de jaarlijkse groepstentoonstelling in (en rond) Borgloon. Het historische stadje Borgloon ligt 35 km west van Maastricht in het hart van een prachtig fruitteeltgebied.
Het thema van de tentoonstelling is Vruchtbaarheid en Erotiek. Mijn werk is daarom een gevoelig omarmende ode geworden aan de vruchtvolle vruchtbaarheden van een knoestige, oude appelboom - sinds het scheppingsverhaal een buitengewoon verleidelijke fruitsoort.

Elk jaar maakt de appelboom nieuwe bloesem, blad en vruchten. Telkens volgens dezelfde, regelmatige cyclus. De boom slaagt er in om jaar op jaar ontelbare potentiële nakomelingen te produceren. Elke appel omvat immers het begin van weer een aantal nieuwe appelbomen. Hij krijgt dat voor elkaar zonder een spoortje van erotische emotie. Wonderlijk, als je bedenkt hoeveel inspanning het ons, de menselijke soort, kost om in een leven een aantal nakomelingen voort te brengen dat het aantal pitten in één appel meestal niet eens te boven gaat. Zo beschouwd is de mens niet bepaald een gemakkelijk voort te planten levensvorm. Zou het daardoor komen dat erotische gevoelens bij de mens zich zo sterk hebben ontwikkeld? Misschien dat we er wel het meest van alle levende soorten door worden bevangen. In Verstillend stromen ze jong geleerd toe op het oud vruchtende gaan vertegenwoordigers van menselijke soortgenoten een warm omarmende, en tegelijk verstillende dialoog hierover aan met de bejaarde appelboom, op een moment dat hij de cyclus van vruchtvolle voortplanting net weer bloesemend begint.

De tentoonstelling loopt van 6 april tot en met 18 mei 2008. De buitenwerken zijn vrij toegankelijk op alle dagen en tijden. Mijn werk is geïnstalleerd langs de Bloesemimpressies-wandelroute, in de boomgaard tegenover taverne 'De Klee' in het gehucht Kuttingen. Voor meer informatie zie http://www.artborgloon.be/.

dinsdag 18 maart 2008

Designerscarrousel


De maquettemakerij vormt al sinds mijn kindertijd de fundering van mijn creatieve bestaan. Is dat lang? Het valt te bezien, want het vak wordt al duizenden jaren beoefend en is daarmee een van de oudste disciplines in de beeldende kunst. Kunst? Is het dat eigenlijk wel? Ja. Want een maquette is een medium waarin veel méér tot uitdrukking gebracht kan worden dan de zichtbare werkelijkheid. Net als in de schilderkunst. Het ontwerpen en maken van maquettes en modellen is voor mij dus geen ' noodzakelijke inkomstenbron' die het mogelijk maakt om met 'hoger' werk bezig te kunnen zijn. Integendeel. Het is een belangrijke beeldtaal in mijn werk. En dat zal wel zo blijven, want ik merk de laatste jaren een enorme herwaardering voor de maquette. Vooral in kunstzinnig opzicht. Opdrachtgevers proberen me niet meer te beperken tot de zichtbare werkelijkheid, maar verwachten juist een werk waar mijn geest en hand een duidelijk stempel op drukken. Hoe dat in zijn werk gaat in de dagelijkse praktijk van mijn werk laat ik uitgebreid zien in mijn bijdrage aan de Designerscarrousel! Voor het antwoord op de vraag wat dat is zie de speciale website: www.dia.nl/carrousel