zaterdag 27 oktober 2012

Utopiart27: L'artiste, ses oeuvres et la mouche





l’Artiste, ses oeuvres et la mouche. Het lijkt de titel van een fabel van La Fontaine. En misschien gaat die vergelijking niet eens echt mank. In tegenstelling tot de meeste van mijn werken ontstond dit drieluik met een enigszins moralistische invalshoek. Bovendien vormt de vlieg, net als in een fabel, een relativerende kant van het menselijk bestaan. In het menselijk bestaan spelen kunst en cultuur van oudsher een essentiële rol. Met de kunst als gereedschap is de mens in staat voor zichzelf een droomwereld scheppen, zijn wereld te verlichten, vragen op te roepen en utopieën werkelijkheid te laten worden. En toch komt, waarschijnlijk al sinds de eerste rotstekeningen in de prehistorie werden gemaakt, bij de mensheid steeds de vraag om de hoek kijken wat de zin is van kunst en cultuur. Misschien is die voortdurend rondzoemende vraag wel de essentie van de grootste tekortkoming van de mens: zijn onvermogen om van zijn eigen geschiedenis te leren.

Voor de tentoonstelling Utopiart27 werd ik gevraagd een werk te creëren dat wegdroomt over de ideale samenleving, bezien vanuit de achterkant van beeldende kunst. Het werd een drieluik. Drie tekeningen in een (voor mijn doen) fors formaat waarop vooral veel wit staat: het is minimalistisch èn miniaturistisch werk. De delen van het papier die bedekt worden met beeldende elementen heb ik zo ver mogelijk uitgewerkt. Het is vooral een abstract werk. Alleen het rechterpaneel bevat een figuratief element in de vorm van een vlieg. Het is echter geen bestaand insect. Elke entemoloog ziet meteen dat de voelsprieten langer zijn dan in de natuur en de kop bovendien veel groter.

l'Artiste, ses oeuvres et la mouche is te zien van 1 t/m 18 november 2012 op Utopiart27 in de fascinerende tentoonstellingsruimte van Art27: een vleugel van basisschool De Luchtballon, Kortstraat 19 in het Belgische Heusden-Zolder.